Les vagues - Weg door Frankrijk

 

Op een nazomermaandag in september 2011 stapte ik in mijn auto voor een rondje Frankrijk. Om te doen wat ik altijd al had willen doen: reizen om te rijden. En met geen ander doel dan dat. Geen idee waar de weg me heen zou brengen en wat ik ging tegenkomen. Onderweg zijn, de landschappen langzaam zien veranderen, indrukken verzamelen. Maar uiteindelijk gaat het om niets anders dan de ervaring van het rijden zelf. De schoonheid van het asfalt, de ergernis van verkeersdrempels en rotondes. Stille wegen, omzoomd door eindeloze bomenspalieren. De auto die je door de film van het langsflitsende landschap heen duwt. Aan niets denken. Dit was mijn road movie.

“Zinderend geluk. Dit is het moment dat zou komen maar je wist niet wanneer. Het moest komen maar je was niet voorbereid. Dagen door het land gereden, je voelt kalmte en sereniteit maar het is ergens nog vlak. De dagenlange cadans van het rijden in golven maakt het langzaam los. Het eeuwige ritme. De snelheid nemen: 90 en meer zodra het kan, dan weer het terugglijden naar langzaamheid. Het rustige gedwongen uitrollen over de drempels. Scherp door de rotondes, de banden rakelings langs de binnenlijn, accelereren, weer nieuwe weidsheid tegemoet. Er is harmonie.
De film van het langsflitsende landschap nestelt zich steeds dieper in het onderbewustzijn. De auto duwt mij door die film heen. De lucht wijkt naar beide zijden weg. Er ontstaat een druk die intenser en intenser wordt. Totdat hij explodeert en een weg naar buiten zoekt. Gevoelens van overweldiging  verenigen zich met de golven van de weg. Een ontlading via huid en ogen. Het vocht op de iris vervaagt de contouren. Bladerdaken met gesprenkelde zon rijgen zich door de wimpers aaneen tot een hemel van schaduw en licht. Halfdonkere lanenlinten door het wijde zonovergoten land. Een enkele auto die opdoemt uit de duisternis van de platanen. Versmelting met het asfalt. Les vagues. Extatische ervaringen. Het is goed. Ik kan eeuwig doorrijden, ik kan ook naar huis. Alles is goed.”

U kunt dit boek voor €14,95 bestellen bij Boekscout.nl.